Admin

Admin

Pescuit-Sportiv
165310_146516095404180_146483342074122_228854_2738907_n.jpg
Script Banner
 08/03/2012
2012 stiri pescuit actualizat 24 din 24
Esti confuz cu privire la modul de a crea un site eficient şi accesibil pentru afacerea ta mica?

Aţi fost în căutarea pentru un designer de site-ul de afaceri mici, care înţelege că munca lor nu este doar de a crea un site web, dar pentru a vă ajuta să faci bani?

Vrei pentru a construi site-ul tau ... una care, de fapt contribuie la linia de jos a afacerii dvs. mici?

Te-ai saturat de a asculta la site-ul web designeri şi furnizori de web hosting pe susurul despre HTML, JavaScript, Perl, CGI şi alte Mumbo Jumbo techno?

pescuit-timis.jpg
jandarmi-braconieri.jpg
Hai sa spunem STOP distrugerii apelor noastre. Trebuie sa se vada ca existam si noi, cei carora le pasa. HAI SA NE UNIM si in acest fel poate si copiii nostri se vor bucura de un pescuit frumos si relaxant pe ape salbatice.
Nu stiu care va fi finalul, daca vom reusi sau nu dar SUNTEM DATORI SA INCERCAM acum si data viitoare si pana vom reusi.
SEMNATURA TA CONTEAZA, NU RAMANE INDIFERENT!
STOP BRACONAJULUI IN REZERVATIA BIOSFERA
braconaj-tm-600x487.jpg
Photobucket
Pescuitul la salau este destul de dificil , mai ales cand se face de pe mal . De aceea pescarul care pleaca in cautarea acestui peste trebuie sa aiba informatii corecte si un echipament adecvat . 

Cand pescuim ? Lunile mai , iunie si octombrie sunt favorabile pescuitului la salau , acesta putand fi gasit in aproprierea malurilor , cu ape mai mici . In restul anului este bine sa cautam salaul in ape mai adanci . 

La pescuitul din barca se poate folosi toata gama de artificiale pentru ca scade riscul de a le pierde prin agataturi . Putem folosi si voblere mai scumpe , daca apa este mai adanca , sau lingurite rotative daca apa este mai putin adanca (2m) . 

La pescuitul de pe mal , totul se complica . Riscul agataturilor creste si trebuie gasita o modalitate de a elimina pierderile banesti , stiind faptul ca un vobler performant este destul de scump . Solutia poate fi folosirea unui ansamblu jig & twister , foarte eficient la salau . 

Jigul , peste care se trage un twister de silicon este o solutie mult mai putin costisitoare . Twisterele prinzatoare la salau se gasesc intr-o gama mare de dimensiuni si culori , si nu voi insista asupra lor . 

Jigurile , pot fi si ele de diferite greutati , cu capul de plumb colorat sau nu , cu acul mai mare sau mai mic . Daca dorim sa avem lanseuri mai lungi , vom alege un jig mai greu . Bila de plumb poate fi sferica , semisferica sau cu forme speciale . Mai uzuale sunt cele cu plumbul sferic . 

Ce se intampla cand un jig cu capul sferic cade pe fund ? Practic acesta se aseaza pe o parte si carligul cu twisterul ating fundul . Prezentarea artificialei pentru salau nu este atractiva . Plus de asta riscul de agatatura creste si in acest caz . 

Pentru a elimina si aceste imperfectiuni , vom folosi asa numitul jig stand-up . Este vorba de un jig care are capul de plumb , cu o parte plata ( vezi poza ) .

Cand jigul stand-up , atinge fundul , lasa carligul si implicit twisterul indreptat in sus . Pe langa faptul ca riscul de agatatura scade , in momentul cand salaul ataca , este deja ca si intepat . 

Cum lansam si recuperam ? Dupa lanseu , in momentul cand jigul & twisterul ating apa nu inchidem pick-up-ul mulinetei imediat , pentru ca ansamblul sa poata cobora la verticala . Totodata varga se tine cu varful in jos . Scufundarea artificialei se controleaza tinand un deget pe fir . 

Recuperarea in ape adanci se face lent . Din cand in cand facem o pauza in recuperare , dand ragaz salaului sa muste , chiar daca naluca ajunge pe fund . In apele mai putin adanci se poate folosi un ansamblu jig & twister mai usor , jucand cu mici salturi deasupra fundului . 

Observatii : La acest mod de a pescui , utilizarea unei vergi mai lungi (2,5 - 3 m) este recomandata . 

Fir intins !
 
Andy Little este unul dintre bine-cunoscutii pescari englezi ce publica regulat articole in revistele de specialitate britanice ("Angler's Mail") si un bun realizator de emisiuni de pescuit, pentru canalul de televiziune "Discovery Home & Leisure".

Il vom insoti in acest articol la o sesiune de pescuit pe raul Mole, chiar in apropierea locului de varsare a lui in fluviul Tamisa (zona Hampton Court).Andy declarase de mult timp ca adevarata revolutie ce se petrece in momentul de fata in domeniul pescuitului cu naluci, prin aparitia unui numar impresionant de noi naluci, ciudate ca infatisare si denumire, nu-l impresioneaza prea mult, el preferand sa foloseasca modele simple, clasice de-acum. Pentru o sesiune de vara ca aceasta, el nu avea nevoie de obicei decat de o lanseta de naluci, de dimensiune mica si de ceva naluci fara pretentii... Insa in partida de fata el a hotarat sa faca o exceptie de la regula!

Scopul lui a fost acela de a testa rapitorii (bibani si cleni doar, deoarece vara nu este chiar timpul ideal pentru stiuca) aflati in preajma cascadei (involburarii) de apa de pe Tamisa (Hampton Court weirpool), utilizand cateva creatii de ultima ora ale firmei "FOX"... si anume naluci de silicon cu forma de pestisor (twistere shad). Acestea sunt superbe ca realizare, nefiind o mare diferenta intre ele si pestisorii adevarati, lucru pe care Andy conta pentru a insela vigilenta rapitorilor. Denumirea completa a acestor naluci este "Fox Chubby Shad".Derularea sesiunii

Andy si-a lansat barca la apa de pe o proprietate privata aflata pe malul raului Mole si intentia initiala era de a se lasa la vale pe Tamisa. Insa soarta a facut sa nu reziste tentatiei de a lansa nalucile sale chiar pe acel loc, a raului Mole... lucru care i-a eliminat complet de pe agenda zilei pescuitul pe Tamisa. De la primele lansari s-a si vazut "conectat" cu o salbatica stiuca de peste 5 kg!Andy avea la dispozitie o lanseta scurta din seria de lansete pentru twister "Fox Predator Jig", cu fir principal de 2,7kg rezistenta pe o mulineta "Shimano Stradic' si a lansat pentru inceput o naluca "shad" de aproape 8cm, avand in gand ceva cleni si bibani, nicidecum stiuca.

El spune ca nu este bine a arunca twisterele si a le recupera ca un robot, la viteze constante, cum cei mai multi novici o fac, ci reteta de succes este de a le "lucra" dand dovada de cat mai multa imaginatie. Cu cat "lucrezi" mai mult in apa o naluca, cu atat cresc sansele de a provoca o muscatura. Lansetele de twistere (jig) au caracteristica foarte convenabila ca varful este rigid, ceea ce permite o transmitere catre twister a miscarilor executate de pescar cu o fidelitate de invidiat.Andy a tintit la prima aruncare catre o gaura in buruienile subacvatice, a lasat naluca (twister-ul pestisor) sa coboare spre fund (traseu pe care coada twisterului executa miscari seductive), apoi l-a ridicat la suprafata apei prin smuncirea lansetei in sus, si l-a lasat sa coboare din nou catre fund. Ei bine, la aceasta a doua descindere, stiuca a atacat... La cantarire a avut aproape 6kg!

Acesta a fost deci semnalul pentru Andy ca trebuie sa insiste pe stiuca. El a incercat sa foloseasca si alte naluci, unele de suprafata (precum "Mirrolure Spinner Prop" cu elice in fata), dar n-a avut decat doua capturi cu muscaturi "letargice", semn ca pestii nu erau dispusi la urmariri de suprafata spectaculoase.Imediat cum s-a intors la twistere, partida s-a relansat.

Andy a incercat twisterele si in apa mai mica unde spera sa gaseasca niscaiva cleni sau bibani vorace, insa tot ce a obtinut nu a fost decat cateva urmariri neconcretizate din partea unor bibani mari, dar lenesi. A pus toate aceste pe seama naturii comode a pestilor sau pe faptul ca numarul impresionant al stiucilor aflate in zona crea timiditate in randul celorlalte specii.

Asadar Andy a trecut la testarea gamei sale de twistere "Fox Chubby Shad"... dar oricate combinatii de marimi si culori a incercat, a reiesit ca singurul lucru ce conta cu adevarat pentru a captura stiuci era evolutia in apa a nalucii utilizate. Cheia succesului se dovedi a fi ascensiunea rapida a nalucii catre suprafata, urmata de o descindere catre fundul apei, la fel de rapida.Andy a inregistrat multe muscaturi chiar si pe timpul scurt (2-3 secunde) cat twisterul era lasat nemiscat pe fundul apei.

Muscaturile si actiunea din partea stiucilor au fost atat de furioase incat l-au solicitat serios pe Andy, care, a si pierdut numaratoarea lor. In orice caz, el estimeaza captura sa la peste 20 de exemplare, din care 6 de aproximativ 5-6 kg fiecare, si un numar mare de stiuci din categoria a 7-8 kg bucata. Ba recunoscu unul din pesti, de 8 kg acum, ca fiind una din stiucile prinse in acelasi loc la peste mort (deadbait) iarna trecuta, moment cand cantarea aproape 9kg! Insa cea mai mare captura a sa din aceasta sesiune s-a dovedit a fi... un adevarat monstru!Andy efectua o ultima aruncare chiar in apropierea involburarii de apa (minicascada) de la varsarea micutului rau Ember in raul Mole, cand, chiar in momentul urcarii nalucii (twister pestisor de 10 cm lungime) catre suprafata, o umbra uriasa a iesit dintre brusturii subacvatici aflati in imediata vecinatate. Forta muscaturii l-a rasucit literalmente in loc pe Andy, cu tot cu barca. I-au trebuit aproape zece minute bune pentru a imblanzi acel exemplar si a apelat la o manevra cu minciogul foarte riscanta, luand stiuca cu coada inainte... pentru a nu risca inutil ca naluca din gura cumetrei sa se agate in plasa minciogului!

Monstrul sau a cantarit putin peste 10 kg, ceea ce reprezinta o captura de senzatie pentru aceasta perioada a anului (vara); de altfel Andy e convins ca acest exemplar va atinge circa 12 kilograme greutate in chiar iarna imediat urmatoare!Andy marturiseste in final ca, cu cat utilizeaza mai mult nalucile moderne, cu atat se indragosteste mai mult de ele. Nu-i asa ca a sosit timpul sa va alaturati si dumneavoastra revolutiei din domeniul nalucilor moderne?

Twisterul 

În ultimii ani, gama nălucilor din trusa lansetistului s-a mărit prin apariţia şi pe piaţa românească a momelilor siliconice, pe care generic le numim twistere, indiferent de mărime, formă sau culoare.
Twisterele, în special cele sub formă de peştişor (shad), sau de virgulă, par a fi predestinate pentru pescuitul şalăului, deşi se prind frecvent şi alte specii de răpitori, pescuind la şalău cu aceste "plastice moi", cum ar fi bibanul, ştiuca, etc.
Twisterele sunt constituite, de regulă, dintr-un corp, de diverse forme şi unul sau mai multe filamente vibratoare, sub formă de cozi, braţe, panglici, secere, etc. Ele sunt colorate într-una sau mai multe culori, cu sau fără inserţie sclipitoare sau fosforescentă, parfumate cu diverse arome şi unse, pentru a-şi păstra moliciunea. Atenţie, această unsoare poate dizolva masele plastice comune, de aceea este bine să păstrăm twisterele în cutii speciale, sau în cutii plate, metalice, eventual compartimentate, întrucât twisterele au şi proprietatea de a-şi împrumuta culorile, unul, celuilalt.
De regulă, aceste năluci se montează pe cârlige speciale, cu tija îndoită la 90 de grade şi plumbuite, numite generic jig-uri. Aceste jiguri pot fi vopsite în diferite culori, sau lăsate în culoarea plumbului. Mărimea unui jig trebuie acordată cu mărimea twisterului în momentul montării.
Elementul comun şi de maximă importanţă pentru acest gen de momeli şi care le defineşte ca năluci eficiente, este MIŞCAREA. Desigur, mulţi pescari au auzit sau au citit despre pescuitul cu twistere, despre traiectoria în "dinţi de fierăstrău" a acestor năluci, dar în momentul când s-au hotărât să pună în aplicare aceste metode, au renunţat descurajaţi după câteva lansări, adoptând o poziţie sceptică faţă de acest gen de momeli, propovăduind ineficienţa acestor plasticuri şi decretând: "Peştişorul viu e sfânt". Personal, am fost luat în "balon" de mai multe ori: "Ce crezi dumneata că prinzi cu râma aia de gumă?" Nu am renunţat însă şi chiar am avut ocazia să le văd feţele căzute de mirare la vederea şalăilor care se lăsau păcăliţi de momeala mea...de gumă... E clar că e mai avantajos să acoperi o suprafaţă mai mare de apă cu năluca şi să cauţi astfel peştii, decât să aştepţi ore sau zile la rând să-ţi găsească ei momeala, undeva pe fundul apei.
Să vedem acum câte ceva despre echipament. Varga folosită, va fi una de 2.40-2.70 metri, (maxim 3.00m) uşoară, cu inele bune şi cu mandrină de calitate pentru fixarea fermă a mulinetei. Această vargă să poată arunca cca. 15-30g şi să aibă acţiune de vârf, nicidecum una telebolică, cu care să putem înţepa ferm şi controla bine peştele.
Mulineta, ca mărime, să poată înmagazina cca. 100m de 0.30mm, dar pe care vom bobina fir de diametru cuprins între 0.20-0.25mm, cu burajul de rigoare, pentru a ajunge aproape de marginile tamburului. Raportul de recuperare în jur de 5:1, frâna să fie cât se poate de eficientă, de asemenea galetul mobil, întrucât este un pescuit de uzură, care impune un minimum de fiabilitate şi calitate.
Metoda de pescuit, este caracteristică acestui gen de năluci şi merită să-i acordăm ceva mai multă atenţie. Vom căuta şalăul, ştiind că preferă să stea pe albiile pietroase, pe fundul apei, pe lângă diferite obstacole submerse, etc. Ne putem încerca norocul în locurile unde pe mal sunt bolovani, acesta fiind un indiciu că şi în apă se vor afla pietre pe fund, şi acolo unde ştim că există un uşor curent subacvatic, canale submerse, buturugi, etc. De la început trebuie spus că pescuind de pe mal cu twisterul, partida se va solda cu nenumărate agăţări pe fundul apei şi inerent cu pierderea cîtorva năluci.
Din barcă, poate fi folosit dezagăţătorul şi situaţia se schimbă. Este în avantajul nostru să folosim nylon de calitate, astfel un 0.25mm, prin tracţiune lentă, susţinută, poate îndrepta curbura aproape oricărui cârlig de jig, eliberându-ne năluca. Ştiut fiind că acest cârlige de jig nu sunt deosebit de oţelite, le putem reda cu uşurinţă ulterior, forma iniţială. E util să avem asupra noastră o mică piatră abrazivă, cu care să refacem la nevoie vârful cârligelor.
Pescuitul cu twisterul, este unul din mişcare şi dă posibilitatea de a " controla " mai multe locuri de pescuit. Cu timpul, vom ajunge să cunoaştem adâncimea apei în fiecare loc al unui lac. Vom lansa în evantai şi vom lăsa firul să se desfăşoare liber de pe tamburul mulinetei până când năluca ajunge pe fundul apei. Închidem apoi pickup-ul şi recuperăm încet firul rămas pe apă, apoi începem să ridicăm twisterul, din vârful lansetei, printr-una sau mai multe pulsaţii, de la un unghi de cca.20 de grade până la unul de cca. 80 de grade faţă de orizontală. Coborâm apoi încet vârful lansetei la 20 de grade spre suprafaţa apei, recuperând lent din manivela mulinetei diferenţa de fir rezultată, după care oprim recuperarea şi urmează o nouă ridicare-pulsare din vârful lansetei şi ciclul se reia. Din când în când verificăm distanţa dintre twister şi fundul apei, oprindu-ne din recuperare. Trebuie ca twisterul să ajungă pe fund în 2-3 secunde. În caz contrar, trebuie să ajustăm viteza de recuperare. Continuăm apoi acest pescuit pulsatoriu, cu ridicări şi coborâri, cuvântul de "ordine" fiind mişcarea. Vibraţiile acestui gen de năluci fiind bine percepute de răpitori, chiar la adâncimi mari şi în condiţii de lumină foarte slabă. Acolo unde simţim chiar şi un mic "ţac", trebuie să mai insistăm. Şalăul nu va ataca întotdeauna la prima noastră încercare. Odată înţepat, vom resimţi greutatea şi forţa acestuia în cotorul lansetei, prin zbateri lente, ritmice şi izbucniri în fugă, situaţie în care frâna mulinetei, bine reglată, îşi va face treaba. Cu cotorul lansetei sprijinit pe antebraţ, îl vom apropia încet, iar când va fi suficient de obosit şi de aproape, vom folosi o mică gafă, pe care dacă încă nu o aveţi, e bine să o confecţionaţi, altfel, şansele şalăului de a scăpa chiar la mal, cresc foarte mult. De multe ori veţi constata că vârful cârligului nu este în gura peştelui, ci în obraz, sau în altă parte, prins superficial într-o pieliţă.
Din experienţa personală pot să afirm că o mare importanţă o are încrederea în năluca cu care pescuim, fără a degenera într-un ataşament protector faţă de ea, căci altfel vom ezita să o trimitem în locurile pline de obstacole, dar cele mai bune, unde sălăşluiesc răpitorii. De multe ori avem surprize plăcute pescuind cu un twister jerpelit, de care nu ne-ar părea rău să-l pierdem şi-l trimitem să facă "munci murdare". Când-colo, el ne aduce frumuseţe de şalău... 
O ultimă recomandare se referă la forma şi culoarea twisterelor pe care le folosim.
Trebuie să observăm că producătorii acestor năluci se adresează într-o oarecare măsură şi ochiului pescarului-client-cumpărător. Astfel, puţină cumpătare nu strică...
Sunt foarte buni peştişorii (shad-urile) şi "virgulele" pentru şalăii din apele noastre, în culori neostentative, alb-gălbui, galben-verzui, roz-maroniu, negru-argintiu, etc.
În concluzie, echipamentul bine potrivit, o rezervă de twistere şi pescuitul perseverent în apropierea fundului apei, ne va dezvălui frumuseţea acestui gen de pescuit cu totul aparte.

Cum Ti Se Pare Site?

Foarte Bun (220 | 90%)
Foarte Prost (4 | 2%)
CHAT

CHAT

Apasa Aici Pt Chat
imgres.jpg
infopescar.png
fishing-nc.jpg
174640_128850233849202_8133165_n.jpg
infopescar.jpg
Presa
publi24-ok.png
agenda_logo5352.jpg
citgrup_tion.png
prosport.jpg
loteria-romana.jpg
453150-4.jpg
index.gif


Plus 1657 vizite ,perioada 08/03/2012 25/04/2012
Avand in vedere cele relatate anterior luam si noi pozitie in sprijinirea miscarii ecologiste si va sfatuim ca atunci cand mergeti la pescuit in mijlocul naturii sa va conformati urmatoarelor reguli de bun simt:

- Nu aruncati gunoaie. Colectati toate gunoaiele pe care le faceti cu ocazia placutei indeletniciri (pescuitul) si luati-le cu dvs. pana la cea mai apropiata pubela. Foarte important: nu le aruncati in apa.
- Asigurati-va ca momeala si unteltele de pescuit pe care le utilizati sunt permise in zona. Ar putea fi restrictii in ceea ce priveste marimea, cantitatea pestilor capturati sau chiar ar putea sa fie interzisa retinerea capturilor. Aceasta mentiune inca nu are aplicabilitate prea mare in Romania decat pe unele balti private.
- Nu pescuiti in zonele (sau perioadele) in care pescuitul este inerzis. Aceste zone au fost declarate zone de pescuit interzis pentru a proteja fauna salbatica, vegetatia sau pentru siguranta dumneavoastra.
photo.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one